Valburg Gezond

Status: Fondsen ontvangen
Contactpersoon: Peter Hilhorst

Een Gezonder en Vitaler Valburg start nu!
Een nieuw initiatief: Gezond Valburg

Geïnspireerd door een initiatief in Leende waar twee artsen met succes een plan hebben opgezet voor het stimuleren van een gezonde leefstijl (www.gezonddorp.nl), heeft een kleine werkgroep de stoute (sport)schoenen aangetrokken, een plan op maat voor Valburg geschreven en ingediend bij de gemeente. De wens is een dorp waar iedereen, jong en oud, gezond door het leven gaat en gezond ouder wordt. Een lokale aanpak lijkt hiervoor de beste aanpak te zijn. Het plan om ook Valburg gezonder er vitaler te maken is door de gemeente met enthousiasme ontvangen! Nieuwsgierig naar deze aanpak heeft de gemeente besloten het plan te subsidiëren. Dit jaar nog start het experiment, waarin we met de inwoners van Valburg gaan ervaren wat het beste werkt om gezondheid te bevorderen. Maar wat is gezondheid?

Gezondheid is een groot goed. Vraag een gemiddelde Nederlander wat hij of zij belangrijk vindt en zijn of haar gezondheid zal zeker genoemd worden. Gezondheid vinden we dus belangrijk en gaat in onze ogen verder dan niet ziek zijn. Gezondheid is ook contact hebben met anderen, goed in je vel zitten, jezelf kunnen redden, een fijne leefomgeving hebben, kunnen genieten en baas kunnen zijn over je eigen leven.


Door anders naar gezondheid te kijken kunnen we de regie nemen over onze eigen gezondheid. Dit noemen we: Positieve Gezondheid. Hierbij kijk je niet alleen naar problemen, maar naar wat je zelf belangrijk vindt voor je gezondheid en wat je daar zelf aan kunt doen of waar je je goed bij voelt (www.iph.nl).


Gezond(er) leven is voor veel mensen lastig. Gezond Valburg geeft graag een zetje in de rug om die gezondere keuze te maken. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we samen met organisaties in ons dorp en in de gemeente die een steentje kunnen bijdragen aan meer gezonde levensjaren voor iedereen in Valburg. We gaan inzetten op:

 • Bewustwording
 • Een gratis Positieve Gezondheidstest voor iedereen;
 • Fitheidstest voor jong en oud;
 • Persoonlijk advies door een coach.
  • Gezonde leefstijl, gezond eten
 • Kennis delen met informatiebijeenkomsten over gezonde voeding, slaap, omgaan
  met pijn, peuters op eigen benen etc.
  • Voldoende en veilig bewegen
 • Overgewicht tegengaan door trainingen en coaching;
 • Vitaliteit bevorderen voor senioren met activiteiten om zolang mogelijk in beweging
  te blijven, zoals easy tennis, koersbal, easy voetbal;
 • Cursussen zoals valpreventie, reanimatie, weerbaarheidstraining, ook voor de jeugd.
  • Sociale activiteiten
 • Bevorderen van een gezonde veilige leefomgeving;
 • Beweegmaatjes samenbrengen voor bijvoorbeeld wandelen en fietsen

Daarnaast is er ruimte om eigen initiatieven te ondersteunen en te stimuleren. Dus wil jij samen met anderen wandelen of fietsen, wat vertellen over voeding of een praatgroep opzetten over jonge kinderen, neem dan contact op!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram